Quantcast
Channel: Pannkakor & våfflor – en smaksak
Viewing all 39 articles
Browse latest View live

Ålandspannkaka på stevia

$
0
0

Ålandspannkaka kan vara bland det bästa jag vet :)

Jag hann inte med en pannkaksfika nere på stan i Mariehamn förra veckan så jag ställde mig och gjorde en egen i stället. Provade göra den på stevia och det fungerade utmärkt.

Mjölk till pannkaka slår det mesta. Speciellt i mammas underbara Muminkopp. Huuuur fin! Jag älskade verkligen Mumin som barn och gör det fortfarande, men helst ska programmen vara på finska. :) Kylen bjöd på hemlagad körsbärssylt och vaniljgrädde, så det blev mina tillbehör.

Ålandspannkaka på stevia

Vill man göra den här ännu hälsosammare byter man ut mannagryn mot grahamsgryn och vetemjöl mot siktat dinkelmjöl. Sylt kan bytas mot mixad frukt och vispgrädde kan bytas mot vaniljkvarg eller grekisk yoghurt. Det blir ju inte riktigt samma sak som originalet men jag tycker det funkar! Se till att mortla kardemummakärnor själv, det gör allt för smaken.

en klick smör

1 liter helmjölk

1,5 dl mannagryn (el 1 dl risgryn + 2 dl vatten)

3 ägg

1 dl stevia

1 dl vetemjöl/siktat dinkelmjöl

0,75-1 tsk salt

2 tsk nystött kardemumma

Hallon/jordgubbssylt eller sviskonkräm samt vispad (vanilj)grädde till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200°. Koka upp mjölken med smöret. Vispa ner mannagrynen och koka till en gröt 4–5 min. Eller koka tomtegröt enligt förpackningens anvisningar. Låt svalna.
Vispa samman ägg, mjöl, stevia, salt och kardemumma. Blanda ner gröten.
Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 24 x 35 cm. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Om du väljer en mindre form (som jag gjorde) så räkna med att grädda ca 55 min.
Låt pannkakan kallna. Skär upp i bitar. Pannkakan håller sig 3–4 dagar övertäckt i kylen (men går även att frysa).


Postat i:Bakverk & dessert, Frulle, brunch & mellis, Pannkakor & våfflor, Recept

Crêpes med kantarellstuvning

$
0
0

Hoppas ni får en fin fredag gott folk! Idag drar jag hem till Åland för en dryg veckas  ”semester från Linköping” men roligt bröllop- och mejerijobb. En snabb tur till stugan ska hinnas med också, hoppas sååå på soligt väder så jag hinner med både havsdopp och bärplockning. Inläggen här inne får helt enkelt rulla på efter bästa förmåga.

Hur som helst. Måndagens middag blev crêpes eller tunna plättar med kantarellstuvning och (resterna av marinerad och grillad) oxfilé. I botten färsk spenat och äppelskivor droppade med limejuice. Persilja och chili som topping. En klick fraîche eller grillsås är nog också gott till. Smarrigt värrre! Öppna crêpes blir dagens middagstips!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dinkelplättar/dinkelcrêpes

Vill du bara göra dessertplättar så ersätt gärna sockret med vaniljsocker för en ännu godare smak. Jag steker lövtunna plättar i smör så man orkar njuta av många laggar med frasiga kanter.

ca 10 tunna plättar

2 ägg

6 dl mjölk

1 tsk socker

0,5-0,75 tsk salt

3 dl diktat dinkelmjöl (eller vetemjöl)

en rejäl klick smör till stekning (häll gärna lite smält smör i smeten också)

Gör så här:

Vispa samma äggen med hälften av mjölken, socker, salt och mjöl. Vispa ner resten av mjölken och låt smeten svälla en stund innan du smörsteker pannkakor.

Kantarellstuvning

Klassisk kantarellstuvning är sjukt smarrigt. Vill du piffa till den lite är en skvätt Cognac, vitlök och/eller tryffeloja heta tips!

Så här gör jag min smarriga stuvning;

Stek rivna kantareller i en torr stekpanna tills vätskan försvinner. Tillsätt en klick smör och hackad lök, låt löken mjukna. Häll över grädde, crème fraîche, smulad svampbuljongtärning, kikkoman sojasås och nymald svartpeppar. Smaka av och njut!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som tur var fanns redan grädde, gubbar och hallon hemma så desserten var given!


Postat i:Bakverk & dessert, Mat, Pannkakor & våfflor, Recept, Vegetariskt

Isländska pannkakor

$
0
0

När jag var hemma på Åland senast passade jag på att åka ut till stugan. Jag gör samma sak varje gång jag är där – drar ut den blåa kökslådan och bläddrar i farfars gamla receptpärm. Farfar levde ensam många år innan han dog då både min farmor och hans tidigare fru dog långt innan honom. Han lärde sig laga mat (och göra desserter) på egen hand och klippte ut sina favoritrecept från olika tidningar och klistrade metodiskt fast recepten på ark av rutigt A5 papper som han samlade  i en liten orangefärgad pärm.  Jag älskar att bläddra i den och läsa hans små kommentarer på vissa av recepten – de är inte många och de är korta – men ett ”bra” säger ju allt man behöver veta. När jag sa till pappa att jag minsann ville knycka med mig pärmen till Sverige, en gång för alla, fick jag ett ”nej absolut inte – det där är ju vår kokbok här på stugan” – till svar. Kul att den används! :) Jag plockade istället fram kameran och fotade av de recept som väckte min nyfikenhet….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I den här pärmen hittade jag dagens recept på isländska pannkakor med citron eller kardemumma som smaksättning. Jag föll för tillvägagångssättet där gulor och vitor separeras. De uppvispade vitorna ger helt enkelt en luftigare pannkaka (men dock inte som en amerikansk tjockpannkaka). Jag tillsatte 1 tsk vaniljsocker och 0,5 tsk salt. För er som undrar så steker man smeten till helt vanliga pannkakor i smör.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aningens luftigare än traditionella pannkakor med en mild touch av citron.  För att förstärka smaken av citron kan du servera dem med lemon curd eller citronglass. Men bara lite hemlagat citronsocker i en pannkaksrulle räcker också långt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Bakverk & dessert, Pannkakor & våfflor, Recept

Plättar på quinoamjöl

$
0
0

Den här lilla nyheten sprang jag på i mataffären; glutenfritt quinoamjöl från Saltå kvarn. Kul med alla nya produkter som poppar upp! Jag hittade mitt mjöl på ICA Globen i Sthlm men har haft sämre tur på Hemköp i centrala Linköping (ifall någon undrar).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyfiken som jag är testade jag att göra små plättar på den – dock inte på receptet som medföljer på påsen (tyckte quinoaflingorna var för dyra).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Resultatet blev bra, plättarna gick relativt enkelt att vända (men använd mycket smör!) och både konsistens och smak blev okej. På tal om smaken så påminner den mycket om bovete (och blinier) – tycker jag. Det är säkert en smak som ni glutenintoleranta känner igen.

När jag smakade på smeten tyckte jag den var ganska bitter så jag försökte förklä den med lite socker och vanilj. Nästa gång ska jag prova ersätta hälften av mjölet med mixad havre – både för ekonomins och smakens skull. Kanske en krydda som kardemumma kan vara något att prova med också.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magvänliga små plättar som inte smakar så tokigt ändå med sylt, bär och grädde eller med hederligt kanelsocker!

Glutenfria quinoaplättar;

2 ägg, 2 dl quinoamjöl, 2 krm salt, en nypa vaniljfrön, 1 tsk socker, 4 dl mjölk och rikligt med smör att steka i.

Bara att vispa ihop och steka små plättar.


Postat i:Bakverk & dessert, Frulle, brunch & mellis, Johanna testar, Nyttigt/Hälsosamt, Pannkakor & våfflor, Recept

Mannagrynspudding & bärsylt på fruktsocker

$
0
0

Hittade en tickande bomb i kylen, en oöppnad grädde som gått ur datum för flera dagar sedan. Det är så trist att kasta mat så efter en snabbkoll i skafferiet så rafsade jag ihop en manngrynspudding med vaniljsmak (och grädden var det inget fel på!). Puddingen är ganska lik Ålandspannkakan men lite äggigare i smaken och så är den gjord utan vetemjöl. Passade också på att rensa frysen på bär och kokade mig en blandad bärsylt på fruktsocker (med gott resultat).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har varit så sugen på Risifrutti en längre tid nu men jag VET ju att jag bara kommer tycka det är för sött och ångra mig efteråt. Jag lägger mycket hellre kaloriintaget på hemgjorda bakverk än överdrivet söta köpta mellanmål. Det är inte ofta det slinker ner smaksatt yoghurt eller smaksatta mellanmål som kvarg, Risifrutti, Keso eller liknade även om jag i affären kan gå och sukta lite efter det. Det blir mest för provsmakning då och då förstås.

Hemlagad mannagrynspudding är som en blandning av ostkaka och ugnspannkaka, typ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mannagrynspudding med vanilj

Milt, snällt och lite äggigt smakar denna fasta men inte stabbiga mannagrynspudding. Vill du så smaksätt med lite nystött kardemumma!

en klick smör

4 dl mjölk

1 dl grädde

1 dl mannagryn

2 krm salt

0,75 msk fruktsocker (eller 1 msk strösocker)

1 tsk vaniljsocker

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

lite råsocker till ytan

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret i en kastrull och låt mjölken bli varm. Vispa ner mannagryn, salt, socker och vanilj och koka till en gröt (under omrörning) under några minuter. Rör ner äggen och häll smeten i en liten form, gärna klädd med bakplåtspapper. Strö över ett tunt lager råsocker och grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter tills ytan fått fin färg och stannar när du skakar formen. Låt svalna. Servera gärna med sylt och grädde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bärsylt med fruktsocker och vanilj

Det är verkligen gott att koka egen sylt på blandade bär. Det bästa är att man kan koka sylten med mycket  mindre socker än vad köpt innehåller vilket bara gör den godare och mer smakrik. Fruktsocker har lägre GI än vanligt socker och är sötare, så man kan minska mängden med 1/3 vid användning. I vanliga fall kokar jag tjock sylt på bär och syltsocker – och då brukar jag ta hälften så mycket socker som bär i vikt och koka 20-30 minuter. En remsa citronskal eller lite vaniljpulver/vaniljstång är helt klart favoritsmaksättarna!

1 burk

600 g blandade bär (jordgubbar, hallon, lingon, svarta vinbär, körsbär)

200 g fruktsocker

1 krm äkta vaniljpulver

Gör så här:

Tina gärna bären lite om de är frysta. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka till en sylt under 20 minuter. Rör då och då i botten så det inte bränner vid. Låt svalna en aning och häll upp i rengjord burk. Förvara i kylen.


Postat i:Bakverk & dessert, Frulle, brunch & mellis, Pannkakor & våfflor, Recept, Smått & gott

Våffeldagen

Ålandspannkaka

$
0
0

Ålandspannkaka tröttnar jag aldrig på, så galet gott! För er som undrar vad det är kan jag berätta att det som en tjock ugnspannkaka (gjord på risgrynsgröt/mannagrynsgröt), smaksatt med kardemumma. Man äter den med sylt och grädde eller traditionellt med sviskonkräm (katrinplommonkräm). Jag har bjudit de flesta svenskar jag känner på denna pannkaka och alla gillar den skarpt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man kan alltså göra den både på mannagrynsgröt och tomtegröt och jag bestämde mig för att jämföra de två alternativen (gräddade dem samtidigt så som på bilden ovan) och bjöd över ett gäng vänner för fika i solen. Mannagrynsvarianten fick ingen färg alls i ugnen – vilket den brukar få. Men lika god var den för det!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så vilken är bäst? Vi var nog överens om att skillnaden är ganska liten men att mannagrynsvarianten vann på grund av den mer släta konsistensen och det faktum att den är går snabbare och smidigare att laga. Gröten tar helt enkelt inte lika lång tid att koka. På bilden nedan; ålandspannkaka med risgryn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här hittar du förresten recept på den traditionella sviskonkrämen som man egentligen äter till pannkakan. Även jättegod med gräddmjölk – men tänk på att äta i mindre mängder – om du inte vill få ordentlig fart på magen förstås ;)

IMG_2871

Ålandspannkaka smakar ju inte direkt sämre ute i skärgården heller… (denna med mannagryn).

Ålandspannkaka

Väldigt god ugnspannkaka som fungerar lika bra till fika som mellanmål eller dessert. Lite socker på ytan förhindrar att det bildas ett ”skinn” ovanpå pannkakan som gärna lossnar när den kallnat. Dubblera receptet för en långpanna.

1 mindre ugnsform

25 g smör

1 liter (hel)mjölk

1,5 dl mannagryn eller 1 dl risgryn

0,75 tsk salt

2-2,5 tsk nystött kardemumma

3 ägg

1 dl strösocker + lite till ytan

1 dl vetemjöl

Sviskonkräm, jordgubbs- eller hallonsylt och vispad grädde till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret i en stor kastrull, koka sedan mannagryn och mjölk (5 min) eller risgryn och mjölk (45 min) till en gröt under omrörning. Rör ner salt och kardemumma och låt svalna en aning. Vispa ihop ägg, socker och vetemjöl och vänd ner det i gröten. Häll smeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Strö ett tunt lager socker över ytan. Grädda i 45-60 minuter. Låt svalna och servera i fyrkantiga bitar med sylt och grädde. Lika god kall som ljummen! Går bra att frysa in men håller sig god flera dagar i kylen.


Postat i:Bakverk & dessert, Frulle, brunch & mellis, Pannkakor & våfflor, Recept

Pannkaksmuffins

$
0
0

Pannkakasmuffins verkar poppis i matbloggsvärlden just nu så jag bestämde mig för att prova. Samma recept florerar lite överallt på nätet men jag har tillsatt lite välbehövligt socker till smeten som lyfter och balanserar smaken. (Men jag antar att man kan använda sitt vanliga pannkaksrecept).

Idén att hälla smeten i sin muffinsplåt är barnsligt rolig tycker jag och använder man sin fantasi kan man ju smaksätta med både sött och salt. Jag tänker exempelvis på kanel och kardemumma, bär, bananskivor, päronskivor, choklad, nutella…. eller varför inte göra någon matigare variant med ost och rökt skinka…?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja ni ser ju, det blir ju nästan som en bakelse av denna enkla anrättning!

Som ugnspannkaka i portionsformat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips! Det är jättegott att sticka ner tunna skivor av äpplen i smeten som först har vänts i kanel- och kardemummasocker. Får du socker över så strö lite över ytan också.↓

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannkaksmuffins

I ugnen reser de sig som höga små torn för att sedan sjunka ihop när du plockar ut dem ur ugnen. ”Gropen” i mitten blir perfekt att fylla med sylt och grädde.

12-16 st

3 dl vetemjöl

knappt 1 msk strösocker eller xylitolsocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

5 dl mjölk

4 ägg

smör till formen

Sylt, bär och grädde till servering

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200° varmluft eller 225° vanlig ugnsvärme. Smörj en muffinsplåt med smör.
Rör ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och salt.
Vispa ner mjölken lite åt gången. Tillsätt tre av äggen + en äggula och vispa ihop.
Vispa upp äggvitan (som blir över) och vänd ner den i smeten.
Fyll muffinsplåten med smeten, nästan ända till kanten på alla. Torka bort det som har kommit utanför och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. De kommer att resa sig väldigt mycket i ugnen men sjunker sedan ihop när man tar ut dem. Lossa ur formarna med en kniv. Låt svalna och servera med sylt, bär och grädde.


Postat i:Pannkakor & våfflor, Recept

Våffeldags!

Havrepannkakor

$
0
0

Mitt absoluta favoritredskap i köket är min lilla matberedare. Ni vet en sån där liten minihackare/tillbringare som hackar som ingår till en stavmixer? Jag gör allt i den! Puré, smoothie, energibollar, pannkakssmet och så mixar jag självklart nötter och frön i den. (Mixerstaven använder jag sällan, egentligen bara till släta soppor. Ballongvispen gör otroligt snabbt luftig grädde, perfekt när man bara vill ha lite grann).

Hur bra som helst, det är den lilla minihackaren jag alltid använder när jag skriver att jag mixar någonting här i bloggen. Jag saknar sällan en stor matberedare då jag även har en kitchen aid maskin och en elvisp. Det skulle vara när man vill strimla eller hacka mycket rotfrukter då… Men alla dessa maskiner tar ju upp så mycket plats, jag har ju en hel del andra här hemma också. Inte minst blir man påmind om det när man packar ner och packar upp sitt kök i en flytt… :)

Dessa stadiga och urenkla pannkakor blev min frulle en vacker morgon och självklart blev de till i minihackaren. De håller ihop bra och är lätta att vända.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag toppade med banan, hallon, hampafrön och keso samt agave sirap (som inte syns på bild). Jättegott!

Det enda du behöver göra är att först mixa 1 dl (glutenfria) havregryn till ett mjöl och sedan mixa ner 2 ägg, 0,5 dl keso och smaksätta med vaniljpulver, kanel, kardemumma, (salt) och lite agave sirap el honung. Stek två pannkakor i smör eller kokosolja och servera med frukt, bär, nötter, keso, tjock yoghurt eller kvarg. Jag vill iaf gärna ha något krämig till så de inte upplevs för torra.

Ett tips är att strunta i sirapen/honungen i smeten och ringla den över pannkakorna vid servering i stället.


Postat i:Frulle, brunch & mellis, Nyttigt/Hälsosamt, Pannkakor & våfflor, Recept

(Glutenfria) bananpannkakor med hirsflingor

$
0
0

Dagens recept är från Risenta, närmare bestämt från baksidan på påsen till hirsflingorna. Jag har märkt att recept på baksidan av olika paket ofta är ganska bra att utgå ifrån eller inspireras av. De måste ju ändå vara väl utvalda för att hamna just där, tänker jag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag toppade min pannkakor med keso, hemkokt lättsockrad blåbärssylt, pistagenötter och eko vindruvor. Lite honung riglade jag också över när jag väl högg in! Kan meddela att min son (snart 1,5 år) åt med mycket god aptit han också.

Känner mig faktiskt lite taggad på att införa mer glutenfritt i kosten, det är ju nämligen ganska kul att upptäcka alla ”nya” flingor, gryn och mjölsorter som vi idag har lyxen att välja och vraka bland. Så idag blir det matiga bananpannkakor som jag gjorde helt glutenfria med hjälp av bovetemjöl och hirsflingor.

Äter du mycket glutenfritt? Önskar du se mera sådant på bloggen kanske? Hojta till i så fall så kanske jag taggar till!

Bananpannkakor med hirsflingor

Bovetemjöl är knappast en favorit, gillar helt enkelt inte riktigt smaken – men här tycker jag den fungerar riktigt bra då den kamofleras lite av andra smaker och inte blir lika framträdande. De här pannkakorna är luftiga men ändå lite mer matiga än pannkakor gjorda på endast banan och ägg. Som ett mellanting mellan tunna pannkakor och tjocka amerikanska.

1 dl bovetemjöl (eller vetemjöl om du föredrar det, men då blir de inte glutenfria)

1,5 dl hirsflingor

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 stor mogen banan

2 msk smält smör

2,5 dl nötmjölk (eller mjölk om du föredrar det)

1 stort ägg

Exempelvis grädde, keso, grekisk yoghurt, sylt, bär, frukt, nötter, frön, honung till servering

Gör så här:

Blanda alla torra ingredieser i en skål. Mosa bananen och blanda ner i skålen med smör och mjölk. Vispa ner ägget och låt smeten stå i ca 10 minuter. Stek små plättar i smör, några minuter per sida. Servera med dina favorit tillbehör.


Postat i:Bakverk & dessert, Frulle, brunch & mellis, Pannkakor & våfflor, Recept

Pannkakor med röda linser

$
0
0

Sonen älskar pannkakor precis som många andra barn gör. För att göra dem lite matigare, nyttigare och mer mättande blandade jag ner rågsikt och röda linser i smeten och det gick verkligen hem.

IMG_0905

Linserna märks knappt! Ett bra sätt att lura ner nyttigheter helt enkelt. Nästa laddning pannkakor blir med grönkål, hur det går får ni se om receptet blir lyckat.

IMG_0908

Pannkakor med röda linser och rågsikt

Linser och rågsikt gör pannkakorna mer matiga och mättande men de märks knappt i vare sig smak eller konsistens. Går lika bra att servera som matpannkakor (fyllda med köttfärs eller skinkröra exempelvis) eller som sötare pannkakor med grädde och bär. Vill du koka linser enbart för den här laddningen så räkna ungefär med 0,75 dl råa linser och koka enligt förpackningens anvisningar utan salt.

6 dl mjölk

3 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl rågsikt

1,5 dl kokta röda linser (avrunna)

ca 0,75 tsk salt

ca 50 g smör

Gör så här:

Vispa samman hälften av mjölken med ägg och mjöl till en klumpfri smet. Vispa ner resten av mjölken och saltet, låt svälla en stund innan linserna tillsätts. Smält hälften av smöret i stekpannan och häll ner det i smeten. Grädda tunna pannkakor på båda sidorna i smör, använd medel- el något högre värme. Vispa igenom smeten innan varje ny lagg så att linserna inte sjunker ner i botten.


Postat i:Bakverk & dessert, Pannkakor & våfflor, Recept

Grönkålspannkakor

$
0
0

Lovade ju er receptet på grönkålspannkakorna tidigare – om de blev lyckade – och det blev de!

Jag älskar att labba med olika typer av pannkakor, så tacksamt och gott mellanmål.

IMG_1008

Det är jättegott att servera hemkokt (lättsockrad) lingonsylt blandat med grekisk yoghurt till de här gröna pannkakorna. Toppa med några extra lingon – det blir väldigt gott ihop med grönkålen.

IMG_1010

Grönkålspannkakor

Rågmjöl och grönkål gör dessa pannkakor extra matiga och dessutom lite hälsosammare. De har jättegod smak och jag tycker de passar lika bra som matpannkakor som söta pannkakor.

200 g fryst grönkål

6 dl mjölk

1,5 dl vetemjöl

1 dl rågmjöl

4 ägg

1 tsk honung/agavesirap/lönnsirap/socker

0,75 tsk salt

25 g smör + smör att steka i

Gör så här:

Vispa samman hälften av mjölken med ägg och mjöl till en klumpfri smet. Vispa ner resten av mjölken, saltet och sötningen. Tina grönkålen och låt den rinna av i en finmaskig sil. Vispa ner grönkålen och låt den ganska tjocka smeten svälla en stund. Smält ca 25 g smör i stekpannan och häll ner det i smeten. Grädda tunna pannkakor på båda sidorna i smör, när det behövs, använd medel- el något högre värme. Vispa igenom smeten innan varje ny lagg så att grönkålen inte sjunker ner i botten.

 


Postat i:Bakverk & dessert, Pannkakor & våfflor, Recept

Våffeldagen!

$
0
0

Idag ska vi äta våfflor kompisar! En riktigt våffelbuffé hade nog vänner eller familj uppskattat tror jag. Eftersom jag är iväg på tjejhelg så hoppas jag att något café i Göteborg levererar! Annars hoppas jag att vännerna i Malmö tänker på det här som ett kanonbra kvällsmål.. Min Backup är förstås hemlagade våfflor på söndag, när jag är hemma igen! Det tror jag mamma, pappa, Wilton och Daniel är med på också.:)

Sök på ”våffeldagen” i min sökruta uppe till höger så kommer alla underbara recept upp i följd. Själv föredrar jag frasvåfflor och gärna med vaniljgrädde och hemkokt jordgubbssylt! Men prova gärna gyllengula saffransvåfflor såhär i påsk, det är magiskt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saffransvåfflor!

Andra, nästan jobbigt goda serveringsförslag är:

*strösocker & rivet citronskal

*banan, nutella & vaniljglass

*färska bär, vaniljgrädde & smält choklad/chokladsås

*dulce/kolasås, vaniljglass och lingon

*lönnsirap, blåbär och mjukglass

*flytande honung, kanelstekta äpplen, valnötter och vaniljsås

*chiasylt och grekisk yoghurt

Hoppas du fick lite inspiration. Hur äter du helst dina våfflor?


Postat i:Pannkakor & våfflor, Recept

Frukostpannkaka

$
0
0

Bananpannkakan och jag har återigen hittat tillbaka till varandra. Det här har jag precis ätit till frukost. Blev kvällsmackor igår och variera sig måste man ju. Den här varianten är tjock och luftig och håller ihop väldigt bra. Men det jag framförallt gillar är att man slipper en tung klump i magen efteråt. Man står sig förstås inte lika bra till lunch som på havregrynsgröt men det är perfekt de morgnar man inte är superhungrig.

IMG_2493

Det här behövs till en tjock pannkaka el två tunna: 1 banan, 1 ägg, 1 msk chiafrön, 1 msk mandelmjöl och en nypa salt. Mosa ihop och stek i exempelvis kokosolja. Det vet du förresten va, att det finns kokosolja utan smak? Perfekt om man inte är ute efter den karakteristiska kokossmaken.

Tips! När jag bara vill använda banan och ägg använder jag 1 banan och 2 ägg för att enklast kunna vända och hantera den i stekpannan.

Vad brukar du blanda ner i din bananpannkaka? Jag variera mig nästan alltid så ibland blir det havremjöl, havregryn, kokos, hasselnötsmjöl, keso, bär och/eller kryddor i smeten.


Postat i:Frulle, brunch & mellis, Pannkakor & våfflor, Recept

Kejsarpannkaka

$
0
0

Här äter vi någon form av pannkakor el våfflor varje vecka, tycker det är perfekt att bjuda på också när man har mycket besök för det går hem hos alla och är så lätt och snabbt fixat på råvaror man alltid har hemma. Nu har jag provat Ernst (koket.se) recept på Kaiserschmarren, eller kejsarpannkaka. Mycket gott och definitivt ett recept jag gör flera gånger – i höst med rivet apelsinskal i smeten. Lite nyfiken på hur de blir med kakao eller chokladbitar i också…. Hur som, perfekt ”plockmat” för kidsen till mellis!

IMG_3844

Det här receptet är nog ganska tacksamt att variera om man vill smaksätta smeten med vanilj, kardemumma, citrusskal el liknande. Eller varför inte byta delar av vetemjölet mot andra sorter.

IMG_3847

Kejsarpannkaka

En tjock pannkaka som dras isär vid stekningen och serveras med socker, vanilj och kanel och gärna med en god kompott eller klassiska pannkakstillbehör. Tänk dig ett mellanting av klassisk pannkaka och amerikanska pannkakor, där har du kejsarpannkakan. Varken fluffig eller stabbig.

3 ägg

3,5 dl vetemjöl

6 dl mjölk

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2 msk smör

socker, kanel och vaniljpulver/vaniljsocker

Gör så här:

Vispa ut äggen med mjölet till en slät smet. Tillsätt mjölk, bakpulver och salt. Vispa slätt. Smält smör i en varm stekpanna och häll ner i smeten.

Häll ner all smet i en stor stekpanna och stek pannkakan på låg värme tills den har stelnat. Alternativt, kan du hälla 1/3 av smeten i taget i pannan – det gjorde jag. Vänd på pannkakan och riv den i småbitar med en stekspade. Stek och vänd de trasiga bitarna så att så mycket som möjligt av pannkaksbitarna får stekyta, ytan ska gärna vara lite frasig.

Pudra socker, vaniljpulver och kanel över pannkakan och servera den tillsammans med kompott/sylt/bär och lättvispad grädde.


Postat i:Pannkakor & våfflor, Recept

Saffranspannkaka

$
0
0

Ålandspannkaka fast med saffran. Ugnspannkaka baserad på mannagrynsgröt som inte är för söt och sliskig. Hur gott som helst! Blir extra julig med sviskonkräm och grädde men varför inte toppa med fikonmarmelad och grädde? Själv hade jag vid tillfället nykokt jordgubbssylt i kylen.

img_4810

Jag gör nästan alltid min pannkaka på xylitolsocker/björksocker istället för strösocker – mest för att ugnspannkaka är Wiltons absoluta favorit. Och honom vill jag inte trycka i alltför mycket raffinerat socker.

img_4812

Saffranspannkaka med kardemumma

Väldigt god ugnspannkaka som fungerar lika bra till fika som mellanmål eller dessert. Lite socker på ytan förhindrar att det bildas ett ”skinn” ovanpå pannkakan som gärna lossnar när den kallnat. Dubblera receptet för en långpanna.

1 mindre ugnsform

25 g smör

0,5 g saffran (1 påse)

1 liter (hel)mjölk

1,5 dl mannagryn

0,75 tsk salt

2 tsk nystött kardemumma

3 ägg

1 dl strösocker (eller xylitolsocker)  + lite strösocker till ytan

1 dl vetemjöl

Sviskonkräm eller sylt och vispad grädde till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret i en stor kastrull, addera saffran, mannagryn och mjölk och koka till en gröt under omrörning. Rör ner salt och kardemumma och låt svalna en aning. Vispa ihop ägg, socker och vetemjöl och vänd ner det i gröten. Häll smeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Strö ett tunt lager socker över ytan. Grädda i 55-60 minuter. Låt svalna och servera i fyrkantiga bitar med sylt och grädde. Lika god kall som ljummen! Går bra att frysa in men håller sig god flera dagar i kylen.


Postat i:Bakverk & dessert, Pannkakor & våfflor, Recept

Ricotta pancakes

$
0
0

Jag fick ett önskemål om att posta ett recept med ricotta pannkakor. Ett skepp kommer lastat! Gör så du också, önska något vetja – som du vill att jag provlagar åt dig. Kan inte lova att jag kommer förverkliga vad som helst, men frågan är ju fri. 🙂

(Receptet är från boken One more Slice av Leila Lindholm, men med min tolkning).

img_6009

Ricotta är en italiensk färskost som har en smågrynig men len konsistens, med frisk och mild smak. Du hittar den i en plastburk bland andra färskostar i mataffären.

img_6016

Ricotta pancakes

Fluffiga och grymt goda som frukost, mellis eller till brunchen. Skippa vaniljsockret och citronskalet om du vill servera dem med salta tillbehör (som bacon, keso, lingon och lönnsirap exempelvis). Servera med lönnsirap, flytande honung, kvarg, keso, grädde, glass, bär, frukt, nötter, chokladsås….

Tips! Variera genom att kasta ner bär, hackad choklad eller tärnad banan i smeten.

10-15 st beroende på storlek

3 ägg

250 g ricottaost (1 burk)

2,5 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 krm salt

rivet skal av 1 citron eller apelsin

smör att steka i

Gör så här:

Separera äggulorna från vitorna utan att det kommer gula i vitorna.

Blanda ricottaost, mjölk, gulor och citronskal i en bunke. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och vänd ner det i smeten. Vispa vitorna luftigt och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Smält smör i en medelvarm stekpanna och skeda ut 0,5-1 dl smet per pannkaka i pannan. Stek på bägge sidor, vänd när ytan har stabiliserat sig. (Ha inte för hög värme i pannan, då blir de ytklara men kletiga i mitten).


Postat i:Pannkakor & våfflor, Recept

Mandelpannkaka

$
0
0

Kom över ett recept på ugnspannkaka med mandelmjöl som jag har redigerat en aning. Här är resultatet!

img_6032

Barnsligt god i sin enkelhet. Mandelmjöl sätter en försiktig prägel på pannkakan och gör den tacksam att servera med smakrika tillbehör. Snabblagad är den också!

img_6054

Mandelpannaka i ugn

Mild och snäll i smaken och inte särskilt söt vilket gör den perfekt att servera med sylt och grädde. Vill du förstärka mandelsmaken så ta till bittermandel. Annars är den god att toppa med både kanel och kardemumma!

1 ugnsform

1 burk (250 g) kesella 10 %

4 ägg

4 dl mjölk

1,5 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

0,5 dl grahamsmjöl

0,5 dl xylitolsocker/björksocker (el strösocker)

1 tsk vaniljsocker (eller mer)

3-4 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Mixa samtliga ingredienser slätt med en stavmixer och häll i en klädd ugnsform (ca 17 x 24 cm).

Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min tills pannkakan känns stabil och fått lite färg.


Postat i:Pannkakor & våfflor, Recept

Våffeldagen

$
0
0

Välkommen älskade våffeldag! Godaste dagen på länge.

Det här receptet gör mig aldrig besviken när vi ska bjuda på fraaaaaasiga våfflor. Vattentätt och så jä*la bra!

p32121481-e1334510573652

Vad har du allra helst på våfflan? Jag måste erkänna att grädde, hallon och Nutella ligger bra till här…

Man måste ju faktiskt inte servera våfflor söta. Skippa sockret och vaniljen i smeten och servera dem salta med salta tillbehör som skagenröra eller rom, rödlök och smetana till exempel!

Bästa frasvåfflorna

Frasiga och riktigt goda. Får du smet över är det bara att förvara den i kylen och återanvända vid ett senare tillfälle. Det går utmärkt att halvera receptet för 6-7 laggar. Använd smör till att pensla laggen med till den första våfflan men tänk på att det ibland faktiskt blir frasigast utan massa fett i laggen.

Tips! Smaksätt smeten med 1 påse saffran eller nystött kardemumma.

Ca 12 laggar

4 dl vispgrädde

3 dl naturellt bubbelvatten

4 tsk socker (kan uteslutas om du vill ha salta våfflor)

1 tsk vaniljsocker – valfritt

0,75 tsk salt

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Grädde, yoghurtglass, vaniljglass, chokladsås, kolasås, Nutella, sylt, bär eller frukt till servering

Smör till våffeljärnet

Gör så här:

Vispa grädden till fasta toppar. Blanda bubbelvatten med socker, vanilj och salt i en separat skål. Sikta ner vetemjöl blandat med bakpulver. Vispa samman med grädden.

Värm våffeljärnet och pensla det med smör. Räkna med att det går åt ungefär 0,75 dl smet per våffla. Grädda våfflorna gyllene.

Våfflor bör serveras omgående för att fraset ska bibehållas. Lägg dem inte ovanpå varandra utan en och en på ett galler så mjuknar de inte lika snabbt.


Postat i:Bakverk & dessert, Pannkakor & våfflor, Recept
Viewing all 39 articles
Browse latest View live